Top 4 greșeli pe care noii scriitori le fac (și cum să le eviți)

Când vorbim de scriitor nou, ne referim la tine, experimentând cu literatura. Începututurile pot să dea mult de furcă oricui. Astfel că poți să faci greșeli fără să îți dai seama! Dar știi ceva? Este foarte ok să greșești. Înseamnă că încerci lucruri noi și că înveți pe parcurs!

Câteva greșeli într-o carte sau într-o povestire pot fi trecute cu vederea de către cititori, nu sunt definitorii pentru toată munca ta. Dar sunt câteva greșeli care pot, într-adevăr, fi fatale. Descoperă care sunt cele mai frecvente și mai mari greșeli pe care le poți face și iată cum le poți evita:

 

  • Nu alege un subiect ,,la modă”, dar care nu îți place.

Când te apuci de scris, de obicei, te gândești cine îți va citi cartea. Și asta te duce cu gândul să scrii despre un subiect foarte vehiculat și la modă, ceva asemănător cărții pe care toți colegii tăi o citesc în ultimul timp.

Nu e o idee prea bună. Gândește-te ce-ți place, care sunt lucrurile tale preferate, ce gen de filme îți plac ție cu adevărat (chiar dacă nu sunt foarte populare în cercul tău de prieteni). Doar așa vei găsi un subiect despre care să îți placă cu adevărat să scrii. Îți place muntele și să faci plimbări prin why_write_a_bookpădure? Integrează acțiunea cărții tale în jurul unei păduri, fără să te gândești că bestsellerurile din ultima vreme au acțiunea pe alte planete. Cititorii își dau seama de lipsa ta de implicare în lumea creată, de absența detaliilor. Dacă nu îți place despre ce scrii, emoția pur și simplu nu se transmite din pagină. Acest lucru se întâmplă des, chiar și marilor scriitori: Edgar Allan Poe a scris mai întâi cărți pentru tineret, mai târziu trecând pe scrieri macabre. Ernest Hemingway a scris poezii și nuvele, înainte de primul său roman.

 

  • Nu îți ascunde talentul.

Ca scriitor începător, e normal să te gândești că stilul tău e puțin stângaci. Dar ghici ce? Nu o sa afli dacă ai sau nu cu adevărat talent, decât arătând lumii ce ai scris. Nu te sfii să împarți cu alții poveștile tale! Ai stat și ți-ai stors creierii și imaginația, ai călătorit cu puterea minții, ai inventat personaje, le-ai dat o voce. Practic, ai creat o lume întreagă prin scrierea ta! Dacă tu nu te promovezi, nu te aștepta ca alții să o facă. Ai încredere în munca ta. Poate nu este cea mai corectă și demnă de toate premiile lumii în literatură, dar tu continuă să crezi în ceea ce faci. Scrie mereu, scrie cât de des poți. Arată-le și altora munca ta și acceptă criticile constructive. Dacă ești destul de ambițios, cine știe, într-o zi poate chiar vei câștiga premii literare! Nu fii timid, nu lăsa teama și nesiguranța să îți acapareze succesul și gândurile. Scrie și iar scrie, creează și iar creează, apoi spune și arată lumii!

 

  • Nu aștepta ca oamenii să vină la tine

După ce ai înțeles sfatul de mai sus și vrei să te afișezi lumii cu povestea ta, începe prin a-i face o pagină de Facebook! Poți încerca și un blog și, tu singur, îți stabilești când să scrii. Ești propriul tău șef! Dar nu crea pagina și blogul, iar, după aceea, să te întrebi de ce nu devii cunoscut. Invită oameni pe pagina ta, distribuie postări, ține-i la curent cu munca ta, caută poze relevante, postează citate, scrie articole despre cartea ta, organizează lansări, shutterstock_182332070evenimente în librării, pune fragmente. În mai puține cuvinte, fă-i să vadă dacă le place cartea ta! De asemenea, sfătuiește-i și arată-le cum se pot abona la blogul tău. Nu uita însă de lista de abonați! Trimite-le articole noi mereu! Desigur, o altă idee ar fi să te duci în cercuri de oameni care au pasiuni comune-scrisul și cititul. Dă un search pe net pentru cercurile de lectură din orașul tău, unde îți poți prezenta cartea!

 

  • Nu spune niciodată ,,Am terminat”.

Ți-ai dat seama despre ce să scrii, ai muncit, ai scris, ți-ai lansat cartea, ai început să cunoști oameni din acest cerc al literaturii și ai tendința de a te opri. De a nu mai activa, de a nu mai scrie, de a nu mai încerca să promovezi cartea. De fapt, drumul unei cărți este un cerc continuu de a scrie, de a-ți construe relații și de a crește ca scriitor. Dacă vrei să ajungi un profesionist în acest domeniu, totul are de a face cu tine. Dacă nu te vei opri, dacă continuu vei căuta să te dezvolți, să cunoști, să devii mai bun, doar astfel vei ajunge sus. Acțiunile urmează identitatea noastră și cum ne vedem noi înșine.

 

Educă-te pe tine însuți să te detașezi de subiectele tabu, să vii cu idei originale, să te autopromovezi permanent, să îți faci relații cu oameni influenți și să te dezvolți din ce în ce mai mult! Dacă acum faci aceste greșeli, nu e prea târziu să le corectezi! Așa că, lasă creativitatea să iasă la iveală! La Tinerii Scriitori, orice e posibil!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: