Trei calități pe care fiecare protagonist ar trebui să le aibă

Vrei să te apuci de scris? Deja te gândești și îți imaginezi cum vor arăta personajele tale, cum se vor comporta, ce vor purta, ce relații vor avea? Dar, mai ales, te gandești la protagonist. E personajul principal, cel care va pleca ]n aventura vieții sale! Parcă-l și vezi! Și vrei să iasă perfect, vrei să scoți din capul tău ideile și să le pui cât mai bine pe hârtie, astfel încât cititorii să nu-l simtă ca pe un personaj, ci ca pe un prieten.

Ei, uite trei calităti pe care trebuie sa le aibă personajul principal pentru ca cititorii să poată empatiza cu el.

1.Personajul principal trebuie să fie interesant. 

Nu poți scrie despte un personaj fad, fără nici o caracteristică extraordinară. Dacă toate caracteristicile sale sunt comune, nu-l va face pe cititor să empatizeze mai ușor, pentru că fiecare dintre noi avem ceva extraordinar, ne așteptăm ca și eroii poveștilor pe care le citim să aibă măcar un lucru deosebit.

64a1755c73e5deb8e9c7423f1bc33835--superman-hero-superman-artworkVrei ca personajele tale să aibă fiecare istoria sa, să aibă defecte,  conflicte interioare, să se freamăte, să depășească temeri, să eșueze, să se certe, să iubească. Cititorii adoră să citească despre un moment în care protagonistul e într-o situație limită, în care valorile sale se contrazic!

Creează un personaj complex!

 

 

 

 

2. Ar trebui să fie realistic. 

Gândește-te la cum va reacționa în continuare personajul principal. Personajele acționează și reacționează. Asigură-te că  reacțiile lui corespund cu felul său de a fi, cu Interview-questions-square-image-1024x768personalitatea pe care i-ai construit-o.

Gândește-te la trecutul personajului, evenimentele trăite îl formează pentru a răspunde într-un fel sau în altul în diverse situații. Și mai ales în situațiile limită.

În viața reală, persoane asemănătoare ar avea reacția lui?

 

3.Fă-l activ! 

Protagonistul trebuie să facă ceva. Dacă pe parcursul poveștii îl poți înlocuicu un oricare altul, dacă acțiunea ar decurge la fel chiar fără elacolo, mai mult, dacă acțiunea se întâmplă personajului și nu personajul determină cursul poveștii, înseamnă că ai un personaj pasiv.

Pune-l să ia decizii. Deciziile îi influențează viața, care ia o altă turnură decât dacă nu ar fi fost el, ci altcineva, în acea ipostază.

Evident, sunt părți ale poveștii unde personajele reacționează doar la schimbările ce survin în viața lor. Dar la un moment dat ele trebuie să devină active, să-și ia viața în mâini, să răspundă chemării la luptă și să facă alegeri pentru a-și putea derula propria poveste.

Întreabă-te dacă personajul este cel care mișcă acțiunea sau evenimentele se întâmplă iar protagonistul tău se întâmplă să fie și el pe-acolo?

Dacă personajul tău principal nu determină acțiunea poveștii înseamnă ca nu e el protagonistul. Povestea asta nu e a lui. Trebuie să te uiți în altă parte, la un alt personaj.

 

now_we_can_see__burdge__by_alexmcopeman-d6eqe9w

Folosește aceste sfaturi pentru a crea protagonistul visurilor tale, de care și cititorul să se îndrăgostească și apucă-te de plănuit povestea pentru Tinerii Scriitori!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: