6 Întrebări care te vor ajuta să alegi tipul de narațiune potrivit

Poveștile sunt definite de narator, implicit, acesta ne spune cui aparține povestea. Mai mult decât atât, naratorul determină care dintre evenimentele poveștii vor fi mai importante. Cum se întâmplă asta? Pentru că, alegând un tip de narator, unele detalii din povestire vor fi eliminate, pur și simplu nnaratorul nu le observă. Altele, le va observa mai în amănunt.  Pe scurt, alegerea celui mai potrivit tip de narațiune pentru povestea ta este una din cele mai importate decizii pe care le vei lua.

Pentru a reuși să alegi tipul de narațiune potrivit, pune-ți următoarele întrebări:

1. Cine sunt posibilii naratori?

Primul pas pe care trebuie să-l faci este te uiți  pe lista ta de candidați . Practic, fiecare personaj poate reprezenta un potențial narator dar cel mai probabil doar câțiva dintre aceștia vor ajunge în vârful listei. Protagonistul, antagonistul și unul sau două dintre personajele secundare s-ar putea să-ți atragă atenția. Ori poate există un personaj care pare nesemnificativ dar care te fascinează.received_1932028860418700

2. Poți elimina perspectiva unui personaj fără a schimba complet povestea?

După ce ai întocmit lista ideală de posibil narator,  este momentul să fii realist! Cheia pentru a alege cel mai bun tip de narațiune este CONTROLUL! Acest lucru este valabil indiferent dacă folosești narațiunea la persoana I, persoana a III-a sau un narator omniscient. O operă în care există mult prea mulți naratori nu are șanse prea mari de reușită. Mai degrabă alege unul sau doi narator, dar bine conturați.

Nu te gândești doar la personajele care vor fi prezente în majoritatea capitolelor. Mult mai important este ca punctul lor de vedere să îmbrace acțiunea și tema poveștii.

Protagonistul tău trebuie sa fie cel caruia i se întâmplă acțiunea, și cel care influențează cursul poveștii prin acțiunile sale.

received_1932028840418702

3. Care este personajul care are cel mai mult de pierdut?

Dacă încă nu eşti sigur dacă posibilii naratori de pe lista ta sunt potriviți, gândește-te care dintre ei are cel mai mult de pierdut în conflictul general al poveștii. Perspectiva mamei care își caută fiul răpit este mult mai captivantă decât cea a polițistului care îi înregistrează dispariția într-un document.

Protagonistul ar trebui, evident, să fie personajul cu cel mai mare impact iar dacă acest lucru nu se întâmplă înseamnă că povestea este spusă din perspectiva personajului greșit. Următoarea întrebare oferă un indiciu concret pentru a determina impactul unui personaj: este acest personaj la fel de interesant precum protagonistul? Dacă răspunsul este nu, cel mai probabil acel personaj nu merita rolul de personaj-narator.

received_1932028853752034

4. La ce persoană se va realiza narațiunea?

Odată ce ai ales personajele care își vor prezenta punctul de vedere asupra faptelor din poveste este timpul să stabilești la ce persoană se va realiza narațiunea.

Cele mai des folosite sunt:

● Narațiunea la persoana a III-a

Narațiunea la persoana a III-a povestea este relatată folosind numai a treia persoană, făcându-se referire la toate personajele cu ajutorul pronumelor: “el” sau “ea”. Acest tip de narațiune poate prezenta sumar personaje sau le poate descrie în profunzime.

Spre exemplu:

Simone știa că de fiecare dată când i-a spus mamei despre eșecurile sale, a fost certată. Acum, însă, nu avea chef de reproșurile ei. În loc să facă dreapta spre casă, coti pe strada pietruită și hotărâ să exploreze orașul. 

● Narațiunea la persoana I

Prin intermediul acestui tip de narațiune protagonistul spune povestea în mod direct cititorului și se refera la el însuși cu ajutorul prenumelui personal “eu”.

Iată diferența:

Data trecută când i-am spus mamei că am fost dată afară de la serviciu, s-a uitat în jos și a dat din cap. Mi-a spus ca nu voi reuși niciodată sa am un serviciu stabil dacă nu voi lăsa mai mult de la mine. Mi se face un gol în stomac numai când mă gândesc că va trebui să o anunț că s-a întâmplat din nou. Picioarele singure fac stânga pe strada pietruită. Astăzi voi explora puțin orașul. 

● Naratorul omniscient

Relatează faptele din perspectiva unui narator detașat care este capabil să observe gândurile și motivele personale ale fiecărui personaj.

Simone se gândea cu groază ca va trebui sa meargă acasă și să audă reproșurile mamei. Ea, săraca, nu dorea pentru fiica sa decât să poată fi independentă, sa nu depindă de un soț, să aibă o viață mai bună. Dar Simone nu știa asta, și, într-o fracțiune de secundă,  hotărâ să nu meargă acasă. Nu știa că strada pietruită îi va aduce mai multă supărare decât dezamăgirea mamei sale. 

received_1932028843752035

5.  Care este timpul folosit în relatarea povestii?

received_1932028833752036

O decizie la fel de importantă este alegerea timpului la care vei povesti întâmplările. Vor reuși aceste personaje să-şi spună povestea mai bine la timpul trecut sau la timpul prezent?

● Timpul trecut

Relatează povestea ca și cum aceasta s-a întâmplat deja folosind verbe la timpul trecut precum: “Ea a părăsit secția de poliție și s-a decis să pornească în căutarea fiului ei de una singură.”

● Timpul prezent

Relatează povestea ca și cum s-ar întâmpla în momentul vorbirii, folosind verbe la timpul prezent precum: “Ea părăsește stația de poliție și decide să pornească în căutarea fiului ei de una singură.”

6. Care sunt naratorii cu cea mai interesantă voce?

În sfârșit este timpul pentru cel mai important test dintre toate: personajelor tale le trebuie pusă la încercare vocea în cadrul povestii. O voce narativă extraordinară poate face diferența dintre o carte ok și o carte excelentă. Testează-ți toți potențialii narator. Scrie o secvență de cel mult trei paragrafe din perspectiva fiecaruia

Sunt toți la fel sau vocea unuia dintre ei se diferențiază și este evident mult mai interesantă? În mintea cărui personaj vrei să plonjezi? Care e cel mai ușor și distractiv pentru tine de explorat?

received_1932028870418699

Cu puțin noroc, răspunsurile la aceste întrebări vor contura un personaj perfect pentru a da viață povestii tale.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: