Cum să descrii fizic un personaj

Descrierea personajelor poate fi destul de înfricoșătoare pentru noii scriitori, mai ales dacă nu avem tipare sau ghiduri de urmat. În acest articol vei citi despre cum să faci descrierea unui personaj, astfel încât să nu plictisitoare,  ci să se integreze în firul narativ, să devină parte fluidă a întregului.

În primul rând, trebuie să te întrebi dacă personajul respectiv are nevoie de o descriere fizică. Cititorii se împart în două categorii, din punct de vedere al acestui aspect: cei care nu au nevoie de descrierea fizică a personajelor și cei care nu. Image result for vague silhouette. Cei care nu au nevoie, de obicei, vor ignora faptul că există o descriere și vor avea în minte doar o imagine blurată asupra personajelor. Cei care nu pot să citească o carte fără descrierea fizică a unui personaj, caută detalii despre personaje, astfel încât să și le imagineze cât mai fidel. Fără descrierea fizică, acea creatură poate fi un elf înalt și suplu sau un gnom mic și gras. Poate fi orice! Cu cât dai mai multe detalii semnificative despre înfățișarea unui personaj, cu atât cititorul și-l va imagina mai fidel viziunii tale ca scriitor.

În al doilea rând, trebuie să știi UNDE inserezi descrierea. Dacă e personaj principal, pe la început ar fi mai bine. Evită totuși să începi cartea cu protagonistul care se trezește de dimineață și se uită în oglindă. 

Dacă povestea ta începe foarte dinamic, plină de energie, o luptă, spre exemplu, evită să pui o descriere fix acolo, fiindcă vei stopa din efectul dinamic și tensionant. Caută momentul cel mai devreme, cu cea mai mică energie și dinamism și pune descrierea acolo. 

Cartofi regulă, atunci când intră în scenă un personaj nou, descrie-l imediat ce apare!

În plus, evită să faci descrierile prea lungi! E plictisitor în secolul XXI să citești pagini întregi de descrieri.  Vei plictisi cititorul și nu îl vei mai ține captat în poveste. E de ajuns o descriere la obiect, pentru a-și face o idee despre trăsături. Nu trebuie să povestești despre fiecare trăsătură și fiecare por din piele. Selectează doar ce e relevant și ce iese în evidență. 

Ce să eviți când descrii fizic un personaj:

Evită clișeele! Este ok să spui despre personajul tău că are ochi albaștri, dar nu spune că sunt albaștri ca marea sau orice fel de figură de stil foarte cunoscută și mega-utilizată. Încearcă să găsești alte comparații. 

Fă un exercițiu simplu, dar care te dezvoltă ca scriitor! Uite-te în jur și pune ochii pe un obiect. Încearcă să-l descrii folosind comparații sau metafore diferite de ce ai citit până acum!

Nu scrie prea multe detalii! Dacă ai de gând să spui locul exact al fiecărui pistrui, cu longitudine și latitudine la precizie, mai bine nu. Cititorul va uita asta imediat. Încearcă să eviți detaliile multe, în schimb să le pui pe cele semnificative. 

Spre exemplu, nu e nevoie să descrii fiecare cută pe care haina o face. Menționează doar ce e important. Sunt șifonate mânecile? Înseamnă că le-a avut ridicate cu puțin timp în urmă. E relevant acest lucru în poveste? Dacă da, scrie-l. Dacă nu, lasă-l deoparte. 

Nu folosi cuvinte complicate și de specialitate! Image result for blue eyesDacă descrii ochii și adaugi multe adjective care mai de care mai complicate (Erau bleu-azurii ca Oceanul Arctic mai în Sud-vest în timpul furtunii), cititorul se va plictisi și epuiza psihic. Știu că vrei ca descrierea ta să fie interesantă, dar mult nu înseamnă neapărat interesant. Poți să scrii, pe de altă parte: ochii lui albaștri ca viorelele primăvara.

Ce incluzi într-o descriere?

-Vocea. Descrie felul vocii! Este joasă, gravă  sau foarte subțire? E important pentru cititor să știe acest lucru. De asemenea, include și descrierea tonului vocii! Este încrezător, temător?

-Fă-o interesantă! Fie că folosești cuvinte și figuri de stil aparte, fie că personajul în sine are detalii interesante în fizicul său, tu scrie-le acolo! Un personaj fad, fără ceva special și aparte, va fi uitat repede. Exemplu: ,,Cei patru jucători de cărți erau un amestec de specii. Aveau pielea solzoasă cu un luciu verde-argintiu, în vreme ce degetele care țineau în evantai niște cărți de joc foarte jerpelite erau unite printr-o membrană. Pe de altă parte, chipurile prezentau toate trăsăturile unei fețe omenești, dar aduceau totuși cu un pește.”(Abarat, Clive Baker)

-Defectele fizice ale unui personaj sunt foarte importante. Dacă creezi un personaj fără defecte, va fi ireal pentru cititor. Toată lumea are defecte fizice. Dar și Related imagepersonajele trebuie să aibă. Astfel, va deveni interesant pentru cititor! Dacă există cuvântul -perfect- în descrierea ta fizică, șterge-l imediat. Cititorii nu sunt interesați de păpuși perfecte și idealiste, ci de personaje cu care să se identifice. Ați citit Absolut tot? Sau măcar ați văzut filmul. Personajul principal, Maddy, este descrisă și arătată în film ca fiind un pic plinuță. Nu e fata skinny și perfectă după care toată lumea să își plimbe ochii, dar vă spun că ea a atras mult mai mult cititorii și cinefilii prin imperfecțiunile ei.

-Încearcă să legi anumite detalii de personalitatea personajului! Fiecare alegem cum vrem să arătăm. Astăzi ți-ai luat tricoul acela verde pentru că adori verdele și natura. Așa trebuie să legi detalii și aspecte ale vieții și la personaj! Fie că are o cicatrice, sau un tatuaj, sau părul într-un fel, asta arată ceva despre el! Personajul pe care-l descrii are părul scurt. Dar de ce? Are părul scurt pentru că l-a donat cuiva care a avut cancer și și-a pierdut părul. Asta arată ceva despre el: că este milos, are compasiune și cunoaște empatia. Așa trebuie să îl descrii! Introdu detalii care să arate ceva despre personaj. Ochii albaștri nu spun nimic despre mine. Machiajul pe care aleg îl port, da. 

Începe să aplici aceste sfaturi, iar descrierea fizică a unui personaj se va îmbunătăți și cititorii o vor adora! Mai mult, dacă crezi că ai aplicat aceste lucruri, iar modul tău de a scrie este unul super, înscrie-te la Tinerii Scriitori și vei avea ocazia și acolo să le aplici în scrierea cărții tale în 30 de zile! Accepți provocarea?

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: