6 idei despre vocea autorului

Când scrii o carte, nu numai că descoperi o poveste în imaginația ta, dar te descoperi chiar pe tine. Cine ești tu, cu adevărat? Răspunsurile pe care le vei afla cu fiecare cuvânt pe care îl vei scrie te vor uimi. Vocea autorului nu este nimic altceva decât o variantă onestă, adevărată a ta. Astăzi vreau să îți vorbesc despre 6 dintre cele mai importante principii legate de vocea autorului.

1. Vocea autorului este pentru proză ceea ce tema este pentru povestea ta

Fiecare carte este definită de două părți diferite, dar la fel de importante: povestea și execuția. Adică ce scrie în carte și cum este scrisă cartea. Pentru ca o poveste să fie fascinantă, ambele trebuie să fie briliante. Poți avea o poveste excelentă dar când vine vorba de a aduce viață cărții, poți eșua. Povestea trebuie să le permită cititorilor să se identifice și să trăiască o nouă experiență. Povestea constă de fapt, în tema acesteia. Tema reprezintă punctul central al tuturor experiențelor narate și factorul determinant datorită căruia cititorii se vor identifica sau nu emoțional în poveste. La fel de importantă este și vocea autorului. Aceasta este factorul-cheie care aduce povestea la viață și o schimbă complet. Într-un interviu publicat de revista The Writer, acordat de autorul romanului Alaska, Ronald Spatz, acesta afirmă:

…..în general nu este scenariul cel care ne atrage ci mai degrabă vocea piesei. Vocea autorului trebuie să fie îndeajuns de puternică pentru a crea o persoană unică și să poată dezvolta firul poveștii .

Pe scurt, o voce puternică definește o carte bună. Exact ca atunci când te străduiești să găsești cea mai interesantă temă pentru cartea ta, același efort va trebui depus pentru a crea o voce puternică.

2. Vocea autorului ar trebui să evidențieze exact defectele tale

Ok, o voce a autorului puternică. Totul clar. Dar…. Ce este acest lucru de fapt?

Evident, există mulți factori, însă dacă ar trebui să definesc o voce perfectă folosind un singur cuvânt, cel mai probabil aș alege imperfect.

Precum Spaty afirma mai sus, o voce perfectă este neobișnuită, unică și personală. Aceasta reprezintă întocmai firea noastră umană: imperfectă dar fascinantă în ciuda defectelor.

3. Ar trebui să fie o reprezentare onestă a ta

Chiar dacă vocea fiecărei povești va fi influențată de specificul și caracteristicile acelei povești, va rămâne întotdeauna vocea ta. Tu ești cel care își așterne gândurile pe foaie. Dacă ai citit mai multe cărți scrise de același autor, știi despre ce vorbesc. Personajele sunt diferite, dar îți dai seama imediat că scriitorul e același. Are ceva care îl face deosebit. Ei bine, exact asta este vocea.

Cititorii cred de cele mai multe ori că sunt atrași de personaje, dar de fapt ei sunt atrași de vocea ta. De onestitatea, unicitatea gândurilor tale și a lumii tale interioare, de culorile unice ale personalității tale. Sunt captivați și trăiesc împreună cu tine bucuria și tristețea.

Nu este ușor, bineînțeles. Pentru aceleași motive pentru care uneori eziți să le arăți oamenilor întreaga ta personalitate, temându-se să nu creezi o impresie proastă, poți să eziți, să nu vrei să te expui cu totul în povestea ta. Dar știi ce? E Okay. E okay să fii enervant, brutal, sau orice altceva vrei tu, atâta timp cât ești autentic. Cititorii simt când un scriitor încearcă o vice care nu i se potrivește. O astfel de poveste nu va fi apreciată. Cu cât îți dezgolești sufletul mai mult în povestea ta, cu cât te abții mai mult din a fi perfect, cu atât povestea ta va fi mai bună, mai reală și cititorii vor putea empatiza cu personajele tale.

Și ai și un bonus, fii d sincer cu tine prin scrisul tău, poți descoperi multe despre personalitatea ta.

Este foarte probabil să descoperi lucruri despre tine de care nici nu erai conștient. Uneori poți să te rușinezi de ceea ce afli. Sau ți se poate întâmpla să realizezi că ceea ce expui nu este nimic altceva decât o altă parte, ascunsă a personalității tale.

Indiferent de mod, a crea o voce onestă poate fi uneori o experiență vulnerabilă. Dar întocmai această vulnerabilitate va conferi vocii tale autenticitate și putere.

4. Trebuie să fie o reprezentare onestă a personajelor tale

Vocea autorului și vocea personajului sunt două lucruri diferite. Chiar dacă vocea autorului va aduce culoare inevitabil întregii povești, va trebui să o ajustezi ținând cont varietatea personajelor pe care le vei aduce la viață.

Nu uniformiza vocile personajelor tale, făcându-le pe toate sa sune ca tine. Fiecare are vocea sa distincta, în funcție de vârstă, de modul în care au fost crescute, de anturaj. Tine cont de asta când scrii dialogul și când alegi perspectiva narativă.

5. Vocea autorului este creată exclusiv de tine

O întrebare comună pe care scriitori la început de drum și-o adresează este: Unde pot găsi această voce?

Ea este o caracteristică a fiecărui cuvânt pe care îl scrii. Cu cât vei începe să-ți întărești fiecare aspect, începând cu gramatica și terminând cu stilul, cu atât vocea ta va fi mult definită.

Dar vocea autorului este de asemenea un lucru pe care îl poți stabili în mod spontan. De fapt, în mod spontan ar și trebui stabilit acest aspect.

Întreabă-te:

  • Cum îți dorești tu să sune povestea ta?
  • Ce personalitate și ce ton vrei să conferi poveștii?
  • Ce listă de cuvinte poți crea pentru a oferi viață și originalitate acesteia?
  • Care sunt autorii al căror stil îl admiri cel mai mult și cu care te identifici?

Apoi exersează.

Planifică-ți timp pentru a arunca pur și simplu cuvinte pe o foaie. Joacă-te cu personajele tale. Trimite-le la circ. Cum ar reacționa? Creează pentru ele o tragedie. Cum se comportă în situații limita? Încearcă să identifici diferitele personalități ale fiecărui personaj din poveste. Scrie lucruri despre care nu ar scrie nimeni niciodată și permite-ți să-ți lași imaginația să zboare. Extrage mai apoi lucrurile interesante și include le în noua ta poveste.

6. Descoperă!

Este adevărat faptul că vocea autorului este inevitabil un lucru pe care îl creezi atât timp cât ești conștient de acest lucru. Dar nu poți falsifica interesul dacă acesta nu există.

Trebuie să descoperi încet și să înțelegi acest lucru pe parcurs.

Nu poți produce sau copia o voce excelentă, este ca și cum ai mima un accent britanic. Singura persoană cu care te poți identifica cu adevărat, ești TU. Și totuși, a descoperi cine ești cu adevărat este încă o lungă și complicată descoperire.

Același lucru ești valabil și pentru vocea autorului. Va evolua exact cum o vei face și tu ca persoană. Nu poți forța acest lucru. Tot ce poți face este să fii atent și să profiți cât de mult posibil.

Scrie ceea ce ți-ar plăcea să citești și nu te îngrijora. Totul va veni de la sine prin exercițiu (plus multe lacrimi și sudoare).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: