Cum să-ți îmbunătățești stilul de scris

Probabil cu toții vreți să fiți mai citiți, mai apreciați de cititor dar haideți să facem o mică călătorie. Imaginează-țiWords-2-300x240.jpg povestea ta. Cu loc, cu personaje, cu acțiune. Dar, în schimb, dă-te un pas mai în spate de scenă, astfel încât să privești de ansamblu, de la distanță narațiunea ta. Facând acest truc corect, vei realiza anumite lucruri în povestea ta care nu stau cum ar trebui. Poate că sunt acțiuni ale actorilor pe scenă fără niciun scop, poate că sun vorbe spuse doar ca să existe etc etc.

Haideți să privim un exemplu:

Lili a văzut mașina albastră care rula pe stradă.  Pe cer a văzut norii gri, a mirosit ploaia și a simțit picurii reci pe ea. A realizat că strada începea să se inunde.

Pe lângă faptul că acest text nu are nicio fluiditate, cu toate că are adjective și senzații, sunt elemente care sunt în plus. Detașându-te din poziția ta de scriitor pentru câteva secunde, poți vedea aceste lucruri în plus.Writing-an-Art-Exhibition-Review-7-8.jpg

Ce rost are să spunem că Lili a văzut norii gri sau că a realizat că strada se inunda? Sunt lucruri în plus, care scad valoarea prozei tale.

Uite exemplul refăcut, astfel încât să fie mai bun:

O mașină albastră rula pe stradă. Cu cât norii deveneau mai gri, iar împrejurul întunecat, ploaia rece începea să își facă apariția, simțindu-se ca mii de ace pe pielea lui Lili. Strada deja începea să se inunde.

Nu e așa că sună mult mai cursiv? Evită să introduci verbe cum ar fi ,,simțea” sau  ,,a realizat”. Automat când vorbim despre acele de pe pielea lui Lili, știm clar că ea simțea prin intermediul tactil. Nu e nevoie să spunem ,,Lili simțea pe piele cum ploaia o înțepa.”

Începe să aplici acest sfat și modul tău de a scrie proză se va îmbunătăți considerabil! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: