10 porunci ca să scrii o poveste pentru adolescenți – Porunca I

cropped-girl-reading2

Hai să fim sinceri. Dacă ești adolescent, cel mai probabil nu o să te apuci de scris o biografie din perspectiva unui bătrân de 80 de ani pe patul de moarte. Pur și simplu nu ai experiența de viață necesară pentru asta. Nici eu nu aș avea-o. Și ghici ce, e okay! E normal să scrii ce te interesează pe tine din perspectiva pe care o cunoști cel mai bine, aceea de adolescent.

De aceea, în următoarele postări îți voi aduce sfaturi profesioniste de la Kate Angelella, editor la Reedsy și fost editor la Simon & Shuster, una din cele mai mari edituri din Statele Unite.

Să începem cu începutul.

Nu doar adolescenții scriu cărți despre adolescenți. De fapt, romanele voastre (noastre?) preferate sunt scrise de adulți în toată regula, chiar dacă protagoniștii sunt de vârsta liceului. Există ceva deosebit în a scrie o poveste Young Adult. Vă zic din experiență. Poate că e un fel de dorință subconștientă a noastră să ne reconectăm cu noi cei din adolescență, sau poate din cauză că atât de mult din cine suntem acum se datorează experiențelor anxioase, conflictuale și întortocheate, a revoltei pe care o simțim cu toții în această perioadă de maturizare.

Oricare ar fi cauza, Kate ne împărtășește un secret. Atunci când le spune oamenilor că jobul ei este să editeze romane pentru adolescenți, de cele mai multe ori, persoana cu care vorbește se apleacă și, cu o sclipire în ochi și glas șoptit, îi fac o mărturisire: Știi, îmi plac mai mult cărțile pentru adolescenți decât cele pentru adulți.

E timpul să aflați și voi. Da, adulții citesc povești pentru adolescenți. Nu e nici o rușine nici să le scrii, și nici să le citești. Unele dintre cele mai frumos scrise și mai captivante povești sunt scrise pentru voi. Așa că încep eu prima, și o zic clar și răspicat:

Scriu și citesc cu drag povești pentru adolescenți. 

free-book-mock-up-woman-holding-hardbound-book

În această serie de postări voi trece prin Cele 10 porunci ca să scrii o carte YA de Kate Angelella, cu speranța că te va încuraja să te apuci și tu să-ți scrii povestea.

Subiectele pe care le vom atinge sunt:

  • evoluția personajelor
  • voce și perspectivă
  • meseria de scriitor
  • cum să scrii despre probleme delicate
  • tendințe
  • și altele!

Porunca întâi

Prima poruncă este simplă. Iat-o:

Pune cuvintele pe pagină.

Dedică-te să scrii și să termini manuscrisul.

Poate că sună simplist, dar hai să-ți explic.

E o mare diferență între numărul de persoane care spun că vor să scrie o carte și numărul de persoane care scriu SFÂRȘIT la finalul ultimului capitol din povestea lor.

Chiar e greu să scrii. Nimeni nu neagă asta. Dar atunci când în fiecare zi te așezi la birou și așterni cuvinte pe o pagină, se va întâmpla ceva magic. Garantez eu asta. Nu va fi ușor în fiecare zi. Uneori te vei simți ca și cum ai încerca să scrii într-o limbă pe care nu o știi fără să ai dicționar să te ajute. Dar apoi vor fi și zile când cuvintele te vor asalta în așa fel încât abea vei reuși să ții pasul și să tastezi atât de rapid. Sau vor fi zile când stai la coadă la supermarket și în sfârșit îți dai seama ce trebuie să facă protagonistul tău ca să iasă din încurcătură și în loc să te duci acasă stai și scrii totul pe telefon ca nu cumva să uiți această magică epifanie.

Pune cuvintele pe pagină. Nu poți publica ceva ce n-ai terminat. Vei corecta mai târziu. Asta este și regula la NaNoWriMo.

Scrie. Scrie în fiecare zi.nano_16_notebook_detail

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: